Албена Няголова Албена Няголова Потребител

Съкращение по време на болничен в изпитателен срок при бременностБях на трудовата борса поради съкращение от предна работа. Ползвах два месеца, останаха ми още седем . Започнах работа на трудов договор на основание Чл.70 във връзка с чл. 67, ал.1, т.1 със срок на изпитване 6 месеца. Разбирам че съм бременна и работя два месеца. Вече съм в четвърти месец, ползвам болничен за вирусно заболяване което имах и ми предстои да изляза болничен заради бременността.

Mогат ли да ме освободят от работа по време на болничния и дали ще мога да ползвам обезщетенията за бременност и майчинство?Отговори

 • Здравейте,
  съгласно чл. 71, ал.1 от КТ до изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
  Изпитателният срок по договора не включва срока на ползване на законоустановен отпуск, както и други уважителни причини. Ползването на отпуск поради временна неработоспособност или поради бременност и раждане няма да изчерпят изпитателния срок и договорът Ви ще може да бъде прекратен от работодателя без предизвестие.
  Правото на ползване на обезщетение за бременност и раждане не зависи от това дали ще имате сключен договор към момента на ползването му. Правото се придобива при наличие на 12 месеца осигурителен стаж за всички осигурителни рискове.

  Оставам на разположение за въпроси и коментари.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->