Viktor Viktor Viktor Viktor x

Проблем с работодателМиналата година започнах работа и договора, който подписах е срочен до края на миналата година (6 месеца). Договорът е изпратен по мейл (фирмата не е от София) и принтиран. На него всичко изглежда добре, но няма номер и печата не е реален а и той принтиран.

В течение на работата разбрах, че не ме осигуряват на заплатата която взимам и на няколко пъти повдигах въпроса, но се отклоняваше и ми се казваше, че всичко е наред. Договорът ми изтече на 31.12.2012 и би следвало да стане автоматично безсрочен, но аз исках да се направи анекс, който да упоменава новата заплата и да бъда осигуряван на нея, но пак се отклоняваше въпроса.

Накрая взех решение да напусна и си пуснах едно месечно предизвестие макар в договора да не упоменато такова задължение. След тази ми постъпка не получих заплата за миналия месец като ми беше казано, че ще си ги получа накуп със следващия когато ми приключва предизвестието. Трябваше да се примира и да го приема. Всичко добре, но оставаха 10 - 11 дни до изтичането на предизвестието и ми беше заявено, че тези дни ще ги ползвам като задължителната която не съм ползвал - добре, съгласих се, но когато ми дадоха документите за прекратяване те сочеха датата в която излизам отпуска а не датата когато ми изтича предизвестието и аз съответно отказах да ги подпиша с мотива, че искам да се попълнят коректно както си му е редът.

Сега се оказва, че от многото ми "терикатлък" ми предоставят документи за прекратяване както поисках, но не ми показват трудовата книжка да си видя и заплатата и аз следователно пак отказвам да ги подпиша, защото идея си нямам какво са сътворили. Сега ми заявяват, че трябва да ходя чак до централния офис за да си получа документите а той е доста далеч от София където ми е боло и работното място и по договор.

Не мога да си позволя да харча пари до там и пак да се получи същата дилема, да ми дават документи за разписване а да не ми дават трудовата книжка и заплатата.Искам да уточня, че не съм разписвал никакви документи та дори и няма мой подпис на оригиналния трудов договор - работя си със въпросното принтирано копие с принтирания печат.....Кажете ми как да постъпя за да си получа документите и заплатата?

Благодаря предварително.Отговори

  • Здравейте,

    При съмнение, че правата ви по трудовото правоотношение са нарушени можете да потърсите помощ от ИА Главна инспекция по труда или по съдебен ред.
    За съжаление не мога да ви посъветвам как да постъпите в този случай. Неизвестните са много и все не във ваша полза. До колкото разбирам нямате оригинален трудов договор или какъвто и да било друг документ, който да удостоверява започването на трудова дейност, регистрация на трудов договор в ТД на НАП и т.н.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->