Васко Кабаиванов Васко Кабаиванов Потребител

Основание за освобождаване поради неизплащане на заплатиРаботих във фирма, която два поредни месеца не ми изплати месечните трудови възнаграждения и поради това прекратих трудовия си договор без предизвестие, съгласно текста на чл.327,ал.1, т.2 от Кодекса на труда. За мое разочарование не бях освободен по цитирания от мен по-горе член, а по взаимно съгласие, съгласно чл.325, ал.1, т.1 от КТ с аргумента, че в молбата си за напускане съм написал:

"Моля да бъда освободен по взаимно съгласие от заеманата длъжност, съгласно текста на чл.327, ал.1, т.2 от КТ."

Изразявайки се "по взаимно съгласие" съм имал предвид, че съм разговарял с шефа на фирмата за напускането си, сиреч, получило се е някакво съгласие относно намерението ми, но пък изрично съм цитирал същинското основание за напущането ми, а именно чл.327, чл.1, т.2 от КТ.

Не е ли по фарисейски изтълкувана молбата ми, като не е взет предвид изрично споменатия от мен чл.327, ал.1, т.2 от КТ? Има ли фирмата законовото право да не ме освободи по цитирания от мен член като същинско основание за напускането ми, а да се основе само на явно неправилния ми изказ в молбата ми за напускане?

Моля за компетентното Ви становище по този казус! Благодаря Ви предварително!Отговори

  • Здравейте,

    За съжаление по тълкувателни въпроси компетентен се явява съда.
    Моето мнение е, че можете да потърсите правата си чрез ИА Главна инспекция по труда или по съдебен ред.

  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->