Златина Иванова Златина Иванова Потребител

Наемане на домашни помощници и детегледачки от частни лицаЗдравейте, искам да попитам, как стои въпроса с наемането на домашна помощница или детегледачка от частно лице.

Със съпруга ми работим на трудови договори и нямаме фирма в която евентуално да назначим жената. Как става наемането - с договор между частни лица? Дължим ли осигуровки на наетото лице? Този вид услуга дефинирана ли е по някакъв начин от Българското законодателство?

Благодаря Ви предварително!Отговори

  • Здравейте,

    Няма пречка вие, като физическо лице, да наемете друго физическо лице да извършва труд по трудово правоотношение. В този случай вашето домакинство ще се явява работодател на лицето.
    Закона предвижда сключването на такива трудови договори. Трябва да отбележа, че като работодател вие ще бъдете и осигурител на лицето и ще сте задължени да внасяте осигурителни вноски, да подавате данни към пресоналния регистър на осигурените лица и т.н.
    За да осигурявате лица по трудово правоотношение и да подавате данни за него към НАП, НОИ и т.н. ще трябва да се регистрирате като осигурител.

    Съветвам ви да се обърнете към счетоводител, който да ви разясни всички подробности относно наемането на работници от физически лица.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->