Анжела Иванова Анжела Иванова Потребител

Извънреден труд за пенсионерМайка ми е пенсионер и работи в магазин за дрехи. Назначена е на 4 часа работен ден. Мога ли да и водя извънреден труд и ако е възможно до колко часа годишно мога да и водя часове извънреден труд?

Благодаря Ви!Отговори

 • Здравейте,

  При сключен трудов договор за непълно работно време не може да се говори за извънреден труд.
  Имайте предвид, че когато проверяващите органи установят, че лице наето за непълно работно време, работи повече от договореното, считат, че договора е сключен за пълно работно време.
 • Здравейте отново,майка ми има 152 часа извънреден труд за миналата година мога ли да бъда санкционирана и на каква сума.Благодаря Ви
 • Привет,

  А вие този извънреден труд отчитате ли го? Ако да, как го правите, и не са ли ви обърнали внимание от ИТ?
  Ако говорим за санкции - първо трябва да се изясни дали извънредния труд е отчитан и как е правено това. Това е с цел да се установи дали има нарушение на разпоредбите на КТ и на кои точно. След това се установява какви са санкциите и в какви размери.
 • Здравейте ,ДА ОТЧИТАН е извънредния труд и е заплатен-това е видимо от месечнита е ведомостти.Да искам да разбера мога ли да ми бъде наложена някаква глоба и в какъв размер Благодаря Ви
 • Здравейте отново,

  Като говорим за отчитане на извънредния труд имам предвид дали е отчитан пред инспекцията по труда, както повелява закона. Разбирам, че вие сте отчитали този труд по ведомости и сте изчислявали възнаграждение за него. Въпроса обаче е дали са спазени разпоредбите на Кодекса на труда.
  Вие сте нарушили най-малко две от разпоредбите на КТ
  1. Допустимия извънреден труд в рамките на една календарна година - не повече от 150 часа.
  2. Отчитането на извънредния труд пред ИТ - Работодателят води специална книга за полагания извънреден труд и го отчита пред ИТ всяко полугодие.

  До тук подлежите на наказание с глоба или имуществена санкция по реда на чл. 414, ал. 1 от КТ - 1500 до 15000 лв
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->