ХРИСТИНА БОРИСОВА ХРИСТИНА БОРИСОВА ТЪРГОВСКИ КОНСУЛТАНТ

Смяна на постоянен трудов договор с временен при организационни промени във фирматаДо 31.12.2012 работих на постоянен трудов договор, като първо беше за 6 месеца по чл.67,ал.1, т.1 и после поради изтичане срока на изпитание прерастна в постоянен. От 12.02.2013 компанията сменя фирмата си, която се занимава с управление на човешките ресурси. Бяха ни събрани нови документи за работа и договора който получих е на основание чл.68,ал.1,т.2 и във връзка с чл.107р,ал.4,т.1 от Кодекса на труда.

Изумена съм как от постоянен договора става временен! Считам че това е неправилно.

Благодаря ви предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Договор за неопределено време може да се превръща в договор за определен срок само с писменото съгласие на работника или служителя.
  Друг е въпроса обаче, че договора който сте получили е срочен във връзка с предприятие, което осигурява временна заетост.
  Интересно е дали предприятието, с което сте имали постоянен договор, се е преобразувало в предприятие за осигуряване на временна заетост или е започнало да наема лица от такова предприятие.

  Във всеки случай за да преминете от срочен към безсрочен ТД или такъв за временна работа, постоянния ви ТД трябва да бъде прекратен или най-малко променен с допълнително споразумение. Тоест в единия случай договора се прекратява на някое от основанията в КТ, като се изготвят документи за прекратяването, а в другия се иска вашето съгласие за промяната.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->