Петя Петрова Петя Петрова Потребител

Срокът на предизветие за напускане увеличавала при ползване на болничен в същия периодНазначена съм по чл.67 ал1 т1 и чл70 ал.1 с предизвестие от двете страни - 30 дни. Договора за 6 месеца ли е, защото няма друго уточнение в него?

Подадох презизвестие за напускане на 01.02.2013 год. и в момента съм в отпуск по болест за 14 дни. Трябва ли да ми се продължи предизвестието с 14 дни или то изтича на 01.03.2013год.?

Имам ли в този случай право за обещетение от бюрото по труда, защото преди да ме назначат на тази работа, аз бях там един месец? Оставаха ми още 7 месеца, но прекъснах с това назначаване. Мога ли за ползвам останалите 7 месеца след прекратяване на договора по този начин (с предизвестие от моя страна)?Отговори

  • Здравейте,

    Трудовия договор по чл. 67 ал. 1 т. 1 е безсрочен трудов договор. Чл. 70 само уговаря клауза за изпитване, с което се налага да се уговори срока за изпитването както и в чия полза е уговорен срока. Няма нужда от допълнително уговаряне, че след изтичане на срока за изпитване договора ще стане безсрочен, тъй като основанието за сключването му е такова.
    При подаване на предизвестие от някоя от страните, неговия срок започва да тече от деня следващ деня на получаването му от ответната страна. Този срок не се прекъсва при ползване на болничен или друг законоустановен отпуск и договора се прекратява с изтичането на срока.
    Моето мнение е, че ще имате право на обезщетение от бюрото по труда. Преценката за размера на обезщетението както и за периода, за който ще получавате обезщетение, е на длъжностното лице, ангажирано с разглеждането на документите ви.
  • Когато прекратиш трудовите правоотношения с работодателя отиваш в БТ да се регистрираш заедно с трудовата си книжка и заповедта за прекратяване. От БТ ще ти издадат СБ, с която да отидеш в НОИ, за да може да ти се поднови изплащането на обезщетението. В този случай не чакаш да ти преизчисляват обезщетението както първият път, а просто ти подновяват плащането без промяна, също така доколкото съм информирана не се променя и остатък на периода, за който ще получаваш обезщетение. Но все пак като отидеш в БТ попитай на място.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->