Svetlana Laskova Svetlana Laskova Потребител

Осигуряване 2013Здравейте,

Съдружник съм в ООД. Дружеството се управлява заедно и поотделно от двамата съдружници. Назначена съм по трудов договор (не като управител), за което се осигурявам за сума по-голяма от МОД. Другият съдружник е пенсионер по болест и е управител на дружеството без договор за управление. Осигурява се само здравно.

Трябва ли по новата наредба за осигуряване от КСО за 2013 г. (чл. 4, ал.1, т.7) да се осигурявам и като СОЛ? Трябва ли другият съдружник да се осигурява като СОЛ от КСО, съгл. същия член като е пенсионер?

Благодаря Ви!Отговори

 • Здравейте,

  Доходът, получаван от дружеството по трудов договор, въпреки че сте и съдружник в него, не поражда задължение за Вас да се осигурявате като самоосигуряващо се лице.

  По отношение на Вашия съдружник, той има задължение да внася само вноски за здравно осигуряване като самоосигуряващо се лице в качеството си на управител. По свое желание той може да избере да прави вноски и за осигуряване за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 4, ал. 3 и ал. 6 от Кодекса за социално осигуряване, както и в чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за здравното осигуряване.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->