Пламена Илиева Пламена Илиева секретар

Прекратяване на договор на служител по майчинствоЗдравейте,

Служителка е по майчинство, отглежда детето си до навършване на 2 годишна възраст. Детето трябва да тръгне на ясла преди да навърши две години, следователно служителката би следвало да се върне на работа при нас. Но тя помоли да я съкратим и да отиде на борсата тъй като не желае да се връща на работа при нас. От тук, обаче, възникнаха няколко въпроса:

1. Ако съкратим служителката, т.е. да е по взаимно съгласие, тя ще може да отиде на борсата и да получава обезщетение за по-дълъг период от 4 месеца. Но за нас като фирма какви ще са последствията затова че нямаме разрешение от ИТ? А и кога и при какви обстоятелства ще се сезира ИТ - от бюрото по труда или трябва служителката да направи оплакване или имат други методи за следене на тези неща?

2. При отиване на борсата какво ще се вземе като сума за изчисляване на обезщетението за безработица - заплатата, на която е била осигурявана преди да излезе в болничен за раждането или ще се вземат предвид и получаваните обезщетения през последната година и половина (първоначално 90% от заплата, а в последствие 240лв на месец)?Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте,
  в посоченият казус при постъпване на детето на ясла автоматично се прекратява отпуска по чл. 164 от КТ за отглеждане на дете до 2 години.
  Ако майката няма желание да се връща на работа, нека да подаде писмено предизвестие до работодателя за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие. Все пак това се случва по нейно желание, а не по Ваше, нали така?
  При прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие с писмено предизвестие от служителя или работника Вашата служителна не попада под закрилата на чл. 333, ал.1, т.1 от КТ за прекратяване на ТПО с майка на дете до 3 години, защото прекратяването не е по желание на работодателя. Няма да е необходимо да уведомявате Инспекция по труда, защото това е нейното желание.
  В този случай майката, когато прекратяването на трудовото правоотношение е по желание на служителката тя ще може да получава парично обезщетение за безработица за срок от 4 месеца в минимален размер. За 2013г. съгласно Закона за бюджета на ДОО е в размер на 7.20 на ден.

  Оставам на разположение за въпроси и коментари.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->