Георги Богданов Георги Богданов Потребител

Неправомерна глобаКак трябва да се процедира, когато един служител е неправомерно глобен от лице, което няма правомощията да го направи, и за тази глоба не е връчена заповед на служителя?Отговори

 • Здравейте,

  Не разбирам за какви глоби става дума. Удръжките от трудовото възнаграждение са точно описани в Кодекса на труда и работодателят няма право да прави други такива, особено глоби. Считам, че няма никакво значение дали има или не издадена заповед за налагането на каквато и да било глоба.

  Справка:
  чл. 272 от Кодекса на труда
 • Пример - аз работя като продавач консултант и бях глобен от лице отговарящо за рекламациите в нашата фирма ( съответното лице няма правомощията да налага глоби ),за което се е обърнало към личен състав и глобата е направена от там, но от името на лицето за което става въпрос. В крайна сметка глобата ми беше удържана от заплатата. И тъй като не съм съгласен с този случай искам да разбера с какви права разполагам.
 • Както вече казах, Кодекса на труда не позволява да се правят удръжки за "глоби". Интересно е как това е отразено във ведомостите за заплати. Ако получавате заплатата си в брой вероятно сте подписали ведомостта или касов ордер. Ако във ведомостта е пишело една сума а ви е платена по-малка, това означава, че вероятно глобата не е отразена във ведомостта и удържането и няма как да се удостовери. В случай, че във ведомостта все пак е отразена удръжка - "Глоба", можете да се обърнете към инспекция по труда за защита на правата ви.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->