desislava canova desislava canova Потребител

ОбезщетениеЗдравейте,

Тези дни се очаква да ни съкратят с едномесечно предизвестие, което за момента не ни е изпратено за подпис.

Въпросът ми е за второто обезщетение ако до един месец не си нямеря работа след датата на напускане, а се запиша в 7-дневен срок в Бюрото по труда, дали ми се полага още една заплата или отпада автоматично?Отговори

 • Ако до един месец след като бъдете съкратени не започнете работа имате право на обезщетение. Трябва да докажете това на последния си работодател като му представите трудовата ви книжка, в която да е видно, че няма вписване на начало на нова работа. Имате право в 7 дневен срок да се регистрирате като безработен в бюрото по труда. Това няма да ограничи правото ви на обезщетение за оставане без работа в рамките на един месец след съкращението ви.
 • Здравейте,

  Напълно съм съгласна с колежката, че обезщетението от работодателя, което е в размер на едно брутно трудово възнаграждение няма връзка с обезщетението от Бюрото по труда.

  Единствено бих искала да допълня, че обезщетението от работодателя трябва да е за време не по кратко от 1 месец и с акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с Вашия трудовия договор може да се предвижда обезщетението да е за по-дълъг срок. Ако в този срок Вие постъпите на работа, но с по-ниско трудово възнаграждение, то имате право на разликата за същия срок.

  Документално доказателство е трудовата книжка и декларация от Вас.

  Нормативна база на отговора - чл. 222 от КТ

  Поздрави,
  С. Бъзовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->