Лора Петрова Лора Петрова Потребител

Данъчно третиране на безплатен обяд за служителитеЗдравейте,

Дали може да направите коментар по отношение на храната давана на служители под формата на обяд - дължими данъци и осигуровки? Предприятието е производствено и се полага и кисело мляко на служителите. Ако се осигурява безплатен обяд, то дали е възможно да се раздават едновременно с това и ваучери за храна до 60 лв месечно и в какви случаи е възможно това (ако е възможно)?

Успешен ден,
ПетроваОтговори

  • Здравейте,

    Във Вашия случай говорим за три много различни от данъчна гледна точка казуса:

    1. Храна, която задължително се предоставя безплатно по силата на нормативен акт (Наредби). Ако киселото мляко, което давате, попада в тази категория, то не се дължат никакви данъци и осигуровки.

    2. Ваучери за храна. Редът им за предоставяне е по ЗКПО - до 60 лв. месечно за всички наети лица. Това е социален разход, за който се предоставя данъчно облекчение, но трябва да бъдат изпълнени всички изисквания. В такъв случай не се дължат данъци и осигуровки. Аз не виждам пречка да се предоставят на служителите и ваучери за храна, и отделно храна в стола на предприятието.

    3. Предоставяне на приготвена храна. Това е социален разход, върху който се дължи 10% данък върху разходите. Въпросът с осигуровките е малко по-сложен. Зависи от реда на предоставянето на храната.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->