Задай въпрос тук
Лора Петрова Лора Петрова Потребител

Данъчно третиране на безплатен обяд за служителитеЗдравейте,

Дали може да направите коментар по отношение на храната давана на служители под формата на обяд - дължими данъци и осигуровки? Предприятието е производствено и се полага и кисело мляко на служителите. Ако се осигурява безплатен обяд, то дали е възможно да се раздават едновременно с това и ваучери за храна до 60 лв месечно и в какви случаи е възможно това (ако е възможно)?

Успешен ден,
ПетроваОтговори

  • Здравейте,

    Във Вашия случай говорим за три много различни от данъчна гледна точка казуса:

    1. Храна, която задължително се предоставя безплатно по силата на нормативен акт (Наредби). Ако киселото мляко, което давате, попада в тази категория, то не се дължат никакви данъци и осигуровки.

    2. Ваучери за храна. Редът им за предоставяне е по ЗКПО - до 60 лв. месечно за всички наети лица. Това е социален разход, за който се предоставя данъчно облекчение, но трябва да бъдат изпълнени всички изисквания. В такъв случай не се дължат данъци и осигуровки. Аз не виждам пречка да се предоставят на служителите и ваучери за храна, и отделно храна в стола на предприятието.

    3. Предоставяне на приготвена храна. Това е социален разход, върху който се дължи 10% данък върху разходите. Въпросът с осигуровките е малко по-сложен. Зависи от реда на предоставянето на храната.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->