Krasimira Doncheva Krasimira Doncheva Потребител

Обезщетение за безработицаЗдравейте,

Интересува ме дали имам право на обезщетение ако съм била на борсата преди по-малко от 3 години (в случая 2 и 7 месеца). В момента съм на безсрочен трудов договор. Тогава бях след майчинство. Получавах 8 месеца от 05.2009 до 12.2009 г. След това до 05.2010 бях само регистрирана, за да си търся работа, но без право на обезщетение. Започнах сегашната си работа на 02.06.2010 г.Отговори

 • Нямате право на обезщетение от бюрото по труда ако през последните 3 години сте се възползвали от правото си на такова обезщетение. Сред като изтекат трите години и имате прекратяване на трудов договор едва тогава отново се възобновят правата ви за обезщетение от бюрото по труда.
 • чл. 54а КСО Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването.
  чл. 54б, ал. 4 Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.
 • Здравейте,
  Според мен ще имате право на обезщетение за безработиза, ако договорът Ви е прекратен през 2013г, защото изпълнявате условията както на чл.54а от КСО да имате 9 месеца в осигуряване от последните 15, както и на чл.54б, защото са изминали 3 години откакто сте получили за последно обезщетение - през 12 2009г.
  През първите месеци на 2010г сте се водили регистрирана в бюрото по труда, но не сте получавали обезщетение.
 • здравейте
  искам да попитам тези три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, се смятат от датата на регистрирането или от нейното свършване.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->