Zdravka Petkova Zdravka Petkova Потребител

Двойно данъчно облагане с ГерманияМайка ми получи чрез завещание от леля си недвижим имот в България. Леля й е имала двойно гражданство - българско и немско и е живяла в Германия. Майка ми има също двойно гражданство - българско и немско и живее в Германия. Преди да почине, лелята на майка ми прави завещанието в Германия, където е живяла. Майка ми е платила необходимите данъци в Б-я за получения недвижим имот, но получава известие в Германия за това, че е необходимо да заплати данък дарение (защото недвижимият имот е завещан като дарение) и в Германия.

Редно ли е това двойно облагане с данък и възможно ли е, фактът, че са платени данъците в България (където е и местонахождението на имота) да отмени плащането и в Германия?

Предварително благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    За съжаление данък наследство и данък дарение не са включени в обхвата на данъците, за които се прилага Споразумението за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО), сключено между България и Германия. Това е така по отношение на българските данъци със сигурност. Ако желаете, можете да потвърдите с местен германски специалист и по отношение на германските данъци. Можете да обсъдите с местен специалист и дали в немското вътрешно законодателство съществуват възможности за освобождаване от двойното облагане, предоставени отделно от СИДДО. Така или иначе опасявам се, че във Вашия случай СИДДО няма да бъде приложимо. Това означава, че има значителна вероятност да трябва да се плати втори път данък и в Германия.

  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със СИДДО

-->