iskra georgieva iskra georgieva rabotnik v kroialen cex

Изплащане на неизползван отпускИскам да си дам предизвестие за напускане, но имам много неизползвана отпуска. Длъжен ли е работодателят да ми я изплати?

Работя там от 2002.01, като от 2010 г до 2012.06 бях по майчинство. Мога ли да се запиша в бюрото по труда и за колко време?Отговори

 • Здравейте,

  важно е да знаете, че всеки служител има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение.

  Също така Ви обръщам внимание, че платения годишен отпуск има погасителна давност, както следва:
  1. отпуските заработени през 2009г. и преди това нямат погасителна давност;
  2. неизползвания отпуск от 2010г., в т.ч. и отложения за ползване отпуск от 2010г., можеше да се ползва до 31.12.2012г.
  3. неизползвания отпуск от 2011г.Вие или Вашият работодател можете да отлагате за следващата година, но не може да е повече от десет дни.

  Важното тук е да запомните, че погасителната давност на неизползваните отпуски е две годишна и тече от началото на годината следваща годината за която се отнасят, а при отложените отпуски поради болнични или майчинство, начална е годината, в която е отпаднала причината за неползването им – връщането на работа.

  На въпроса за паричното обезшетение за оставане без работа също е "Да, Вие имате право и на това обезщетение!", защото при определяне на правото на парично обезщетение за безработица се зачита и времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете.

  Времето, за което ще получавате това обезщетение е от 4 до 12 месеца и е в зависимост от осигурителния Ви стаж в години.

  Нормативната уредба, в която можете да проверите е чл.176, чл.176а, чл.177, чл.224 от КТ., чл. 54а, ал. 2 и чл. 54в, ал 1 и ал 2 от КСО

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->