Десислава Крумова Десислава Крумова ЗАС

Регистриране на трудов договор в НАПИмам трудов договор сключен на 02.01.2013г., но работника ще постъпи на 04.01.2013г.

С коя дата трябва да подам уведомлението в НАП, от сключването или от постъпването на работника? Директорката ми е наредила да подавам уведомления с датата на постъпването. Кое е правилното?

Благодаря!Отговори

 • Уведомлението се подава в НАП в 3 дневен срок от СКЛЮЧВАНЕТО на договора. Във вашия случай трябва да регистрирате трудовия договор в три дневен срок от 02,01,2013, т.е. до 05,01,2013 включително.
 • Здравейте,

  Напълно съм съгласна с колежката. Според чл. 62 от КТ в тридневен срок от сключването или изменението на трудовия договор и в седемдневен срок от неговото прекратяване се подава това уведомление.

  Единствено бих искала да допълня, че когато Вашият нов служител постъпи на работа, той трябва да се подпише върху върнатата справка за прието уведомление. И този документ е част от трудовото досие на лицето.

  При една евентуална проверка от Инспекция по труда, те ще изискат тази справка от Вас.

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • Здравейте,
  за да не отварям нова тема отправям въпроса си тук. При мен възникна следния казус: На 15.11.13 сключвам срочен договор с работник по чл. 68 ал. 1 т 1 от КТ за срок от 3 месеца, работника постъпва на работа на 18.11.13.

  От кога започва да тече 3 месечния срок?
  В клетка 12 на уведомлението коя дата трябва да се посочи като краен срок на договора?
  Има ли обвързаност между уведомлението и трудовия договор?

  Ако може да ми посочите и в точно кой нормативен документ е установено, за да имам основания да споря с прекия ми ръководител.
  Предварително благодаря!

  С уважение,

  Мария Личева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->