Лора Петрова Лора Петрова Потребител

Разходи за дарениеЗдравейте,

Съгласно чл.31, ал.1, т.8 от ЗКПО, фирмите имат право на признати разходи за дарение на хора с увреждания. В тази връзка бих искала да попитам:

1. Какви документи са необходими да се съберат при парично дарение на такива хора?

2. Ако дарението е направено на физическо лице за лечението му в чужбина (в случая дарението е направено на болно от рак лице т.е. има възможност за лечение в България) то дали това физическо лице би могло да се счита като лице с увреждане и дали може да се признае като разход сумата (разбира се до позволеният от закона размер)?

Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Относно първият Ви въпрос, трябва да имате първичен счетоводен документ (по смисъла на закона за счетоводството), който да удостоверява дарението. Освен това, трябва да бъде осигурен и документ, които недвусмислено да показва, че дарението е получено по предназначение.

  Относно втория Ви въпрос, законът казва, че лице с увреждане е такова лице, което отговаря на изискванията на Закона за интеграция на хора с увреждания и има получено удостоверение за това от ТЕЛК. Ако лицето, на което сте направили дарение, отговаря на тези изисквания, то тогава можете да ползвате съответния разход като данъчно признат такъв (до законовия размер). В противен случай ще трябва да посочите разхода в увеличение в ГДД.
  Понеже казусът е специфичен, личният ми съвет е да потърсите мнението на професионален консултант.

  Поздрави,
  Димитър Пашов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->