Венета Велчева Венета Велчева Потребител

Платен годишен отпуск по време на майчинствоЗдравейте,

Бременна съм в 6 месец и ще съм болничен до термина 21.04.2013г. Днес представяйки поредния болничен лист попиташ работодателя ми как ще процедираме с платения годишен отпус от миналата година и тази, тъй като няма да има как да си го ползвам, защото още с подаването на удостоверяващия бременноста документ ми беше заявено, че в първия възможен законов срок ще бъда уволнена. Най странното беше, че работодателя ми каза, че тъй като ще ми плаща здравните осигуровки през тези години няма да ми го плати, то било равносилно.

Въпросът ми е има ли законово основание да не ми плати отпуската и как да процедирам?

Благодаря за отделеното време!Отговори

 • Здравейте,

  Платения годишен отпуск се отлага за ползване в следващи календарни години, когато у работника има уважителни причини за неползването му, или когато работника или служителя се е намирал в друг законоустановен отпуск, какъвто е болничния. Платеният годишен отпуск се трупа за периодите на бременност, раждане и отглеждане на дете тъй като тези периоди се зачитат за трудов стаж по Кодекса на труда. Работодателят ви е длъжен да ви разреши ползването на натрупания платен годишен отпуск, след отпадане на пичината за неползването му. В случай, че трудовото ви правоотношение бъде прекратено, след отпадане на причината за неползването на отпуска, натрупания платен годишен отпуск трябва да ви бъде заплатен, като обезщетение. Трябва да имате предвид също, че бременните жени се ползват с права и закрила при уволнение по Кодекса на труда. Бременната ползва права по КТ само ако е уведомила работодателя си, че е бременна. Уведомяването на работодателя става чрез представяне на документ издаден от здравните органи.

  В случай, че трудовото ви правоотношение бъде прекратено преди да излезете в отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете - обърнете се към инспекция по труда за съдействие.
  В случай, че отпуска ви не ви бъде разрешен от работодателя или не ви бъде изплатен при прекратяването на правоотношението, можете да потърсите помощ от Инспекция по труда или да се обърнете към съда.

  Относно:
  обезщетение за неизползван отпуск: чл. 224 КТ
  Права по КТ: чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310
  Закрила при уволнение: чл. 333, ал. 5 от КТ
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->