Ива Симеонова Ива Симеонова колсултант

Неизползвани отпуски по време на майчинствоЗапочнала работа на 7.04.2008г. и през тази година напускам по собствено желание на 1.02.2013г. Ползвала съм отпуск само в началото 20 дни. 4 от годините трудов стаж са в майчинство.

Въпросът ми е дали трябва да ми платят пари за не-ползваните отпуски и колко пари трябва да получа? Осигуряват ме на 510.85лв.Отговори

  • При прекратяване на трудов договор работодателя е длъжен да изплати обезщетение за неизползван полагащ се платен годишен отпуск. Вие имате право на платен отпуск за целия период на действие на трудовия ви договор, без значение, че през повечето време сте били в отпуск по майчинство. За посочения от вас период имате право на 96 дни платен годишен отпуск. След като ефективно сте използвали 20 дни остават за ползване 76 дни. Ако отпускът не е използван, отложен е на основание чл.176, ал.4 от КТ, след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му не е погасен по давност, то при прекратяване на договора работодателя е длъжен да ви изплати обезщетение.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->