Виолина  Линдарева Виолина Линдарева Потребител

Прекратяване на трудов договор по чл.71,ал.1При слючен трудов договор през м.07.2012г. със срок на изпитване 6 месеца в полза на работодател, трябва ли да се изплащат обезщетения и какви? Трябва ли да се уведоми писмено служителя предварително преди да се пусне заповедта за прекратяване?Отговори

  • Когато е сключен трудов договор със срок на изпитване уговорен в полза на работодателя, то при неговото прекратяване в рамките на изпитателния срок на основание чл.71, ал.1 от Кодекса на труда, работодателят не дължи никакво предварително предизвестие към работника. На работинка му се полага обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, но не и обезщетение за оставане без работа.
  • Здравейте,

    Отговора на втория Ви въпрос се намира в самия текст на правното основание, на което се прекратява договора Ви, а именно, че се прекратява без предизвестие. А в тези случаи закона предвижда това да се счита от момента на получаването на писменото изявление за прекратяването на договора. Затова и за работодателя остава единственото задължение да издаде заповед за уволнение или друг документ, с който се удостоверява прекратяването, без каквито и да било предварителни оповестявания.

    (аргументи: чл.71(1); чл. 335 (2)3; чл.128а(3) от КТ)

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->