Красимира Цанкова Красимира Цанкова Потребител

Неплатен отпуск за гледане на детеНа 20.05.2013г. ми свършва платения отпуск по майчинство от 2 години. Искам да си пусна неплатеният отпуск за гледане на дете, който е 6 месеца + този на съпруга ми.

Мога ли да ги поискам заедно и как точно да формулирам молбата си за отпуск? Имам ли право да ползвам неплатения отпуск при условие че не съм използвала натрупалия ми се платен отпуск за тези 2 години?Отговори

 • Здравейте,

  След използването на платен отпуск по майчинство за отглеждане на дете, имате право на неплатен отпуск в размер на 6 месеца за отглеждане на дете до 8 годишна възраст за всеки един от родителите. Всеки един от родителите може да ползва до 5 месеца от отпуската на другия родител.
  Отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст се ползва въз основа на писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя) най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска, в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, работодателят незабавно го уведомява писмено за това.Когато този отпуск се ползва за първи път в заявлението се декларира, че този отпуск се ползва за първи път.Когато един от родителите желае да ползва част от отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст в размер до 5 месеца на другия родител, към заявлението се прилага писменото съгласие на другия родител.


  Справка за нормативната уредба може да направите в чл.167а от Кодекса на труда и в чл.49 от НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ

  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • Здравейте,

  имам майка на тризнаци, която вече е използвала 6-те си месеца наплатен годишен отпуск. На 13.06.2015г. й свършват и 5-те месеца неплатен годишен отпуск прехвърлени от бащата. Майката не може да започне веднага работа след като й изтече неплатения отпуск, понеже два месеца докато децата започнат градина, няма кой да ги гледа. Към момента молба за напускане няма подадена при мен. Какво трябва да направя в този случай?

  Благодаря предварително!

  Поздрави,
  Цветелина Тодорова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->