diana dimitrova diana dimitrova Нова звезда upravitel

Изплащане на неизползван отпуск при напусканеДъщеря ми има неизползван годишен отпуск, за който работодателят и казва че няма да го плати. Назначена е от 20.06.2011г. Работи без почивен ден, на безсрочен трудов договор. На 13.12.2012 напуска работа, като месец по-рано е връчила предизвестие. Все още не и е дадена трудовата книжка, а на нея и трябва за да постъпи на нова работа. За отпуската и отговориха че на никого не са платили и на нея няма да платят.

Как се заплаща отпуската и към кого да се обърнем?Отговори

  • Изплаща се на база на среднодневното възнаграждение, но да оставим това, обърнете се към инспекцията по труда. Ако положението в такова, каквото го описвате, те ще Ви съдействат и помогнат, Успех!
  • Трудовата книжка се връчва на работника заедно със заповедта за прекратяване на трудовия договор. Работодателят няма право да задържа при себе си трудовата книжка на работник след неговото освобождаване. При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят трябва да изплати на работника обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск. Това обезщетение се начислява към заплата за последния отработен месец. Заедно с последната заплата трябва да получите и това обезщетение. Ако работодателя не ви изплати обезщетение за неизползван годишен отпуск, при условие, че имате неизползан отпуск, моят съвет е да информирате Инспекцията по труда.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->