meglena todorova meglena todorova shetovoditel

Осигуряване от две или повече работни местаЗдравейте,

Осигурявам се като управляващ собственик на ЕООД. Успоредно с това работя на трудов договор при друг работодател, който също ме осигурява за всички случаи. Въпросите ми са:

1. Как се процедира при заболяване - колко болнични листове са необходими и как се изплащат от НОИ?
2. Как се формира % доплащане за общ трудов стаж (клас) към заплатата?
3. Как се оформя общия трудов стаж за пенсиониране?
4. Ако имам и трето работно място - например на 4 часа, надомна работа, граждански договор или друго... !?

Благодаря предварително!Отговори

  • 1. При заболяване трябва да вземете два болнични - един за вашето ЕООД, ако там се самоосигурявате с право на болничен и един за фирмата, в която работите по трудов договор.
    2. % доплащане за осигурителен стаж се формира само от работата ви по трудов договор. Не се взима в предвид самоосигуряването от вашето ЕООД.
    3. Ако една година се самоосигурявате от вашето ЕООД и в същата една година работите по трудов договор, то трудовия ви стаж е една година, а осигурителния ви доход е сбор от осигутелия доход от вашето ЕООД и от работата ви по трудов договор.
    4. Отговорът е същия като във въпрос №3. Ако в един и същ период се осигурявате на няколко основания, то трудовия стаж не се променя и той е равен на календарното времето, за което се отнася, но осигурителния ви доход расте със всяко ново осигуряване, докато не достигнете максималния осигурителен доход.
  • Благодаря много за изчерпателния отговор!
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->