Мария Василева Мария Василева счетоводител

Търговия на едро с DVD филмиЗдравейте,

Аз съм ЮЛ (ЕООД), регистрирано за целите по ЗДДС. Осъществявам търговия с DVD филми (детски филмчета на дискове). Филмчетата се търгуват и на вътрешен пазар и за Гърция. За покупката на тези стоки (DVD филми) доставчика ми издава само фактура. В момента ми тече данъчна проверка и ми търсят други придружаващи фактурата документи.

Освен фактурата, необходими ли са ми и други някакви документи (произход на стоката пр.) и какви? Имат ли основание данъчните да ме изпратят на ревизия, защото нямам никакви други документи, освен фактурата и плащането по тях? Ако съм в нарушение кой закон съм нарушила? Или и DVD филмите се търгуват като всяка друга стока?Отговори

 • Здравейте,

  При евентуална ревизия е много вероятно данъчните да изискат от Вас документи, които да доказват, че Вие не нарушавате права на интелектуалната собственост. Такива документи могат да бъдат сключен Издателски договор, Авторски договор и др.
  Тъй като вашият проблем е по-скоро с юридически, отколкото счетоводен, съветът ми е да се свържете с юрист.

  Повече информация за Издателския договор може да намерите в Закона за авторското право и сродните му права Чл. 43 и следващите.

  Поздрави,

  Лора Танева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->