Веселина Калева Веселина Калева Продавач-консултант

Право на платен годишен отпуск след постъпване на работа в нова фирмаНа 02.06.12 г. приключих трудовите си взаимоотношения с фирмата в която работех. Изплатиха ми 6 дни отпуск. На 27.06.12 г. започнах работа в друга фирма. Имам над 15 год. общ трудов стаж.

Въпросът ми е трябва ли да имам отработени 8 месеца в новата фирма, за да ползвам отпуск? Има ли значение, че съм на договор с изпитателен срок - 6 месеца?

Предварително Ви благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Условието за придобиване на право за ползване на платен годишен отпуск е да имате 8 мес. трудов стаж, като категорично тези 8 месеца трудов стаж не трябва да се заработват при всеки работодател. Веднъж придобито правото, то не се губи.

  Фактът, че старият работодател Ви е изплатил обезщетение по чл. 224 от КТ за 6 дни е напълно законен и това по никакъв начин не е причина Вие отново да трябва да придобивате 8 мес. трудов стаж при новия работодател. 6 - месечният изпитателен срок също не е релевантен във Вашия случай.

  Като допълнение на моя отговор дните на платен годишен отпуск за 2012г., на които имате право при новия Ви работодател са:

  20/12*5=8дни

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска

 • Здравейте,
  Имам въпрос и ако е удобно да ми помогнете. Имам трудов стаж над 8 мес. През лятото работех към една фирма (от м. Юни до Септември) тогава прекратихме договора, след това през м. Октомври подписах със същата фирма до 15.03.2016г. Имам прекъсване от 15.03.2016 до 25.05.2016 (не работех). От 27.05.2016 започнах в нова фирма и въпроса ми е имам ли право на платен отпуск да кажем за м. Юли? Изпитателения срок на договора е 6 месеца.
  Благодаря предварително.
 • След като имате 8 месеца трудов стаж, то при настоящия си работодател ще имате право ефективно да ползвате платен отпуск пропорционално на времето, което работите в тази фирма. Ако предположим, че ще работите до края на годината, то за периода от 27.05.2016 г. до 31.12.2016 г. ще имате право на 12 дни платен годишен отпуск. Няма забрана, поради която да нямате право да ползвате платен годишен отпуск още през първия или през втория месец от започване на работата, стига вашият работодател да се съгласи и да ви разреши. Без той да е издал заповед за ползване на платен отпуск вие нямате право да го ползвате и да отсъствате. В противен случай отсъствията ви ще се считат за самоотлъчка, а това може да доведе до дисциплинарно уволнение.

  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->