Мехмед Мехмед Мехмед Мехмед Потребител

Нарушена минимална ставка за командировъчниДобър ден,

Мога ли да съдя фирмата, затова че ми е плащала по малко командировъчни от полагаемото? Плащани са ми по 15 евро на ден, вместо 35.Отговори

 • Здравейте,

  според Кодекса на труда при командироване Вие имате право да получите както брутното си трудово възнаграждение, така и пътни, дневни и квартирни пари при условия и в размери, определени от Министерския съвет.

  Според НАРЕДБА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КОМАНДИРОВКИ И СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА се допуска компенсиране на преразхода на квартирни пари с икономията от квартирни пари в рамките на полагащите се размери за страната, за която се отнася командировката.

  И при командироване в няколко страни командированият може да компенсира преразхода на дневните и квартирните пари в една страна с икономията от дневни и квартирни пари в друга страна.

  Съветът ми е да разгледате варианта с компенсирането, да се допитате до адвокат и след това да преминавате съдебен процес.

  Справка за норматина обоснованост на този отговор може да направите в чл. 215 от КТ и чл. 70 от НАРЕДБА ЗА СЛУЖЕБНИТЕ КОМАНДИРОВКИ И СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В ЧУЖБИНА

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска


 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->