Валентина Иванова Валентина Иванова Потребител

СИДДО ГърцияЗдравейте, искам да помоля за Вашият компетентен отговор на следния въпрос:

Българска фирма през 2011 г. продава авторски права върху една книга на гръцка фирма. Издава им фактура, както и нужните удостоверения от НАП за местно лице. От гръцката фирма са внесли данък при източника 10% в тяхната данъчна администрация. До момента обаче не ни бяха представили удостоверение за платен данък. Съответно в ГДД за 2011 не сме си приспаднали внесения данък в Гърция. Сумата на данъка ни стой като дължим корпоративен данък за 2011 г. Сега, обаче от Гърция решиха да ни изпратят нещо като декларация (която е само на гръцки език), в която пише, че е удържан и внесен данъка. Заверена е от тяхната данъчна администрация.

Как можем да си приспаднем този данък? Можем ли да направим корекция на ГДД за 2011 г? Каква е процедурата? Достатъчна ли ни е само гореописаната декларация, за да докажем, че е платен данъка в Гърция?

Благодаря Ви предварително!Отговори

  • Здравейте,

    Този тип казуси не са изрично уредени в нашето законодателство. И все пак по смисъла на СИДДО между България и Гърция облекчение от двойното данъчно облагане трябва да има дори и при разминаване в отчетните периоди, т.е. между годината на плащане на данъка при източника и годината на приспадането му като данъчен кредит.

    Ако изпратеният от Гърция документ е официален данъчен документ, той следва да бъде признат от НАП. Считам, че следва не да коригирате данни от 2011 г., а за 2012 г. да си попълните приложението към ГДД за доходи от чужбина и съответно да приспаднете платения в Гърция данък. Ако дължимият корпоративен данък за 2012 г. се окаже недостатъчен за приспадането, може да се мисли за процедура за възстановяване на надплатен данък от 2011 г.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със СИДДО

-->