Биляна Палакарска Биляна Палакарска Потребител

Прекратяване на трудов договор по чл 70 във връзка с чл 68 без предизвестиеЗдравейте!

На 27.08.2012г сключих договор по чл 70,ал 1 от Кодекса на труда, във връзка с чл 68,ал 1,т 3 от КТ. В началото на договора е описано каква длъжност заемам, какво е заплащането, допълнителните възнаграждения и т.н., но на следващата страница от договора ще цитирам какво точно пише:

На пълно работно време - 8 часа

Трудовият договор се сключва за заместване и до завръщане на титуляра със срок на изпитване 6(шест) месеца.

Срокът на предизвестие при прекратяване на договора е в размер на 3 м в полза на ......,
което не е опоменато а има възможни дадени предложения от които нито едно не е нито подчертано нито отбелязано.

Въпроса ми е мога ли да напусна работа без да изработвам предизвестието? До момента са минали месец и половина от както съм на работа. Моля отговорете ми ще ви бъда безкрайно признателна и благодарна!Отговори

 • В договора по чл. 70, ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни. Следователно можете да напуснете работа без предизвестие в рамките на тези 6 месеца от сключването му.
 • Здравейте,

  Има два вида трудови договори - срочни и безсрочни, всичко друго е допълнение към основното основание. По правилно е основанието на договора да е чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ във връзка с чл. 70 от КТ. Трудов договор не може да се сключва на основание чл. 70 тъй като той не е основание за сключване на трудов договор а възможност да се провери дали работника или служителя ще се справя с поставените задачи.
  Това обаче не означава, че договора ви е невалиден.
  Колежката Иванова ви е показала точно какво да проверите в трудовия си договор.
  В полза на едната или на двете страни се уговаря срока за изпитване а не срока за предизвестие. Тоест трябва да проверите дали в трудовият ви договор е уговорено, в чия полза е уговорен той. В случай че няма такава уговорка счита се, че срока е уговорен в полза и на двете страни.
  • 05 Dec 2017 11:16
  • Vesela Hadjieva (Потребител)
  • Компания: ФорКом
  • 0
  Бих желала да попитам как мога да напусна ?
  Нямам още един месец направен.В момента съм в болничен да края на седмицата и това ми съвпада с навършването на 1 месец.Срока на предизвестие е 30 дни .Договора е по чл.70 ал.1 чрез чл.68 ал. 1 точ.1 .Мога ли да не чакам 1 месец предизвестие?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->