svetla hristova svetla hristova Потребител

Обезщетение за неизполван годишен отпускЗдравейте,


Работех като продавач-консултант в хранителен магазин от 27.08.2012 до 22.10.2012г включително. Работех по 9 часа, 5 дни в седмицата и по 5 часа всяка събота. Имам ли право на обезщетение за платен годишен отпуск при напускане и колко дни? Бившият ми вече шеф ми се изсмя, че нямам право на никаква платена отпуска за този период, но аз знам, че имам право.

Работила съм на друго място по заместване за 2 месеца и там ми изплатиха обезщетение за 5 дни неизползван годишен отпуск. Наистина става дума за държавно предприятие, но мисля че закона е еднакъв и за частни фирми и за държавни.

Моля дайте ми съвет как да постъпя!

Благодаря ви предварително!Отговори

 • Ако по принцип имате 8 месеца общ трудов стаж, без значение при колко работодатели сте го придобили, то вие имате право на най-малко 20 дни основен платен годишен отпуск. За времето от 27,08,2012 до 22,10,2012 имате право на 3 дни платен отпуск. При прекратяване на договора, работодателят ви трябва да ви изплати обезщетение за неизползван платен отпуск . Ако по принцип нямата 8 месеца трудов стаж и догововът е прекратен преди придобиване на тези 8 месеца трудов стаж вие имате също право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск, изчислено по реда на чл. 224, ал.1 от КТ също в размер на 3 дни. Т.е. във всеки един случай вие имате право да получите обезщетение за неизползан платен годишен отпуск за 3 дни. Разликата е, че преди придобиването на осем месеца трудов стаж нямата право фактически да излизате и да ползвате платен отпуск, но никога не губите правото си на обезщетение при неговото неизползване.
 • Защо 3 ? Как се изчислява ?
 • Здравейте,

  напълно съм съгласна с поясненията и изчисленията на колежката. Методологията е както следва:

  1. Вие имате право на 20дни платен годишен отпуск;
  2. В случай, че Вие нямате изработени 12 месеца, за да Ви бъде платен целият платен годишен отпуск, то изчисленията за целите на паричното обезщетение са пропорционални на месеците, които сте изработила:

  20 дни/12 месеца = 1.67 дни за 1 месец
  1.67*2 месеца = 3.33 дни

  Използвана нормативна база за отговора - чл. 224 от КТ

  Поздрави,
  с. Базовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->