Pavlina Vladimirova Pavlina Vladimirova Потребител

Прекратяване на трудовия договорЗдравейте!

Работя във фирма ЮБИС ЕООД от 07.04.2009 г. . Не съм имала проблеми със справянето на възложената ми работа . Но на 03.10.12 г, шефката идва и след събрание на колектива и след доста обяснения как нямали достатъчно пари за заплати - изведнъж ми заявява , че ми е приготвила заповед за прекратяване на трудовите взаимоотношения . Аз останах потресена , защото в магазина в момента работят 4 човека , като двама от персонала са нови колеги и все още не всичко им е ясно във връзка с работата. И като се има в предвид , че допреди 2 години сме работили 5 човека , но както и да е . Проблема е , че тя не ми даде точно и ясно обяснение защо ми прекратява договора. А като причини започна да ме обижда казвайки ми , че съм прикрита и не съм и се обаждала често ( КАТО НЯМА ЗА КАКВО - ЗАЩО ДА И СЕ ОБАЖДАМ - ТОВА НЕ Е ЯСНО, НО КОГАТО ИМА ПРОБЛЕМ - ВИНАГИ СЪМ Я ТЪРСИЛА )и че съм се носила , като , че ли съм била в небитието и по нейно усмотрение не съм се вписвала в колектива , при условие , че винаги съм била съвестна и коректна с всички и според колеги и клиенти доста добре справяща се с работата. За това аз бях готова да подпиша какъвто и да е документ за напускане на работа и така подписах заповедта , на която пишеше , че договора се прекратява по взаимно съгласие по чл.325 / 1 .Без да зная , че напускайки по този член аз ще взимам минималното обезщетение от борсата по труда и то само 4 месеца.

Има ли някакъв начин да ми бъде променена заповедта, и мога ли да я оспорвам след като съм я подписала влияейки се от емоции?

Простете за дългото обяснение. Моля ви за отговор. Благодаря предварително!Отговори

  • Здравейте,

    По принцип всичко може да се оспорва в съда. Факта, че сте подписала заповед за прекратяване по взаимно съгласие ще усложни процедурата, но мисля, че има начин да оспорите уволнението.
    Едно от важните условия при прекратяването по взаимно съгласие е съгласието и на двете страни да бъде изразено писмено. Заповедта е акта, който удостоверява прекратяването на трудовия договор, но ако не е спазена процедурата по искане и даване на съгласие може да се приеме, че уволнението е незаконосъобразно.
    Моят съвет е да потърсите помощ от адвокат и да обжалвате заповедта като незаконосъобразна.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->