Iva Petrova Iva Petrova Потребител

Отпуск след прекъсване на майчинствоЗдравейте!

Прекъснах майчинството си, за да се върна на работа (1г. и 6м.). Налага ми се сега да се възползвам от отпуската ми от майчинството и въпроса ми е - как ще бъде изчислена от работодателя ми?

Как мога да я взема - наведнъж или мога на части?Отговори

  • Здравейте,

    Когато отпуска за отглеждане на дете се прекъсне поради връщането на майката на работа тя има право на натрупания през периода на майчинството платен годишен отпуск. В практиката най-често този отпуск се ползва наведнъж но няма пречка да бъде използван на части. В случай, че ползвате точно този отпуск на части трябва да имате предвид давностния срок за ползване на платен годишен отпуск, който е 2 години и започва да тече от края на годината, в която е отпаднала причината за не ползването му, тоест годината, в която сте прекъснали майчинството и сте се върнали на работа.
    Изчисляването на възнаграждението за отпуска става по реда на чл. 177 от Кодекса на труда. На кратко - За база се взема брутното възнаграждение в предходен месец, в който имате най-малко 10 отработени дни.
    При завръщане от майчинство, когато по-дълъг период назад нямате отработени дни, за база се взема брутното възнаграждение за месеца предхождащ месеца, в който сте излезли по майчинство.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->