Детелина Николова Детелина Николова Потребител

Прекратяване на трудов договор без подписано предизвестиеНа 01.10.2012г. работодателя ми връчи предизвестие по чл.326 във вразка с чл.328 т.5. Аз не го подписах, защото не съм сагласна с точка 5. Каза ми, че не ми дължи обещетение, защото е тази точка. Да, по закон е така, но защо не ме уведомява кога да отида на работа, за да си изработя предизвестието? А на същата дата 01.10.2012г. назначава нов работник.

Има ли право да не ми даде екземпляр от предизвестието ми, защото не съм го подписала? Как трябва да ме уведомят да отида на работа, писмено или по телефона?Отговори

  • Здравейте,

    Това, че имате връчено предизвестие, което не сте подписала не означава, че договора ви се прекратява веднага, нито че предизвестието не е в сила. При отказ на работника или служителя да приеме документа от работодателя, този негов отказ се удостоверява с подписите на най-малко двама свидетели.
    Нищо от това обаче не означава, че договора ви е прекратен и вие не трябва да ходите на работа. Ако работодателят ви нареди да спрете изпълнението на трудовите ви задължения, той трябва да го направи писмено, като посочи от коя дата. В противен случай договора си остава в сила и вие имате задължение да извършвате работата, за която сте се договорили.

    Имайте предвид, че в предизвестието и в заповедта работодателят трябва да изложи мотивите си за вземане на решение, за прекратяване на договора на това основание. Много често работодателите бъркат липсата на качества с неспазването на трудовата дисциплина. Практиката показва, че това основание е изключително рисково и може да бъде атакувано от работника или служителя в съда.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->