Alya Hristova Alya Hristova Потребител

Подлежат ли на задължителен финансов одит застрахователните брокериЗдравейте,

След обстоен преглед на Закона за счетоводството, Кодекса на застраховането и Закона за независим финансов одит бих искала да задам следния въпрос:

Подлежат ли на задължителен финансов одит застрахователните брокери?

Ако данните им за предходните 2 години са под праговете за задължителен одит необходимо ли е да имат заверка от регистриран одитор?

Предварително Ви благодаря за отделеното време!

Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно ЗСч задължителен независим финансов одит се извършва по отношение на застрахователните предприятия. ЗСч обаче не дава дефиниция за съдържанието на понятието застрахователно предприятие, т.е. дали застрахователните брокер попадат в обхвата му.

  От една страна, застрахователните брокери подлежат на регистрация в КФН и в определен смисъл са контролирана дейност, както и застрахователните компании. От друга страна, европейските директиви, към които ЗСч реферира в тази област, не посочват изрично брокерите като попадащи в групата на застрахователните предприятия.

  От тази гледна точка, не бих могъл да се ангажирам категорично дали подлежите на задължителен одит дори и да сте под праговете в ЗСч. Препоръчвам да се обърнете за становище към КФН.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Здравейте,

  Благодаря Ви за изчерпателния отговор.Ще потърсим становище от КФН за поставения въпрос, тъй като тълкуването на закона наистина може да се разглежда от 2 позиции.

  Поздрави,
  А.Христова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗНФО

-->