Мария Иванова Мария Иванова лекар

Отказ на отпуск по чл. 169 от КТПредстои ми явяване на държавен изпит. При молба към работодателя за полагащите ми се 30 дни по чл. 169 от Кодекса на труда ми беше представен за подпис договор, с който се задължавам при ползване на тези 30 дни да остана да работя при същия работодател 5 години. Юристката ми обясни, че този договор е на база чл. 234 от КТ. При започване на въпросното обучение, обаче аз съм подписала договор за обучение между мен, университета и работодателя, в който няма упоменати каквито и да било задължения от моя страна при приключване на обучението. В трудовия ми договор с работодателя също не фигурират подобни задължения .

Въпросът ми е : След като във всички подписани между мен и работодателя договори не е споменато за подобни задължения към мен, законно ли е да ме принуждават да подписвам такъв обвързващ договор, за да ползвам полагащите ми се по КТ 30 дни и ако откажа да подпиша могат ли законно да ми откажат отпуск.Отговори

  • Здравейте,

    Не разбирам какъв е договора между вас, работодателя ви и университета!?
    Съветвам ви да се обърнете към юрист, който да се запознае със съдържанието на този договор, както и със съдържанието на трудовия ви договор и да ви даде съвет, как точно да процедирате в конкретната ситуация.

    Договора по чл. 234 е за повишаване на квалификацията. Никой работник или служител не е задължен да сключва подобен договор.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->