B. K. B. K. Потребител

Към кого да се обърна при грубо нарушение на трудово-правни отношенияРаботя във фирма от 7 месеца, но едва наскоро разбрах, че нямам постоянен трудов договор. При започване ми изготвиха договор за пробен изпитателен период, който евентуално да бъде подновен като постоянен, но това явно не се е случило. Съответно нямам здравни и социални осигуровки. Освен това, работя без почивен ден, забавят ми възнагражданието, няма добри условия за труд.

Моля да ми кажете как да постъпя за да ми платят дължимите осигуровки!

Благодаря предварително!Отговори

 • Първо погледнете в трудовата си книжка или догора, който сте подписали, когато сте започнали на кое основание, кой член от кодекса на труда сте назначен. Възможно е да сте назначен със срок на изпитване, но след изтичането му, договора преминава в постоянен, безсрочен, при което не се подписва анекс. Това може да го проверите и чрез справка в НАП, с ЕГН.
  От казаното от Вас, обаче относно осигуровките и изплащането на възнагражденията, ми става ясно, че наистина нещата във Вашата фирма не са съвсем както трябва.
  Моят съвет е ако след справка в НАП, разберете, че наистина не Ви осигуряват, да отидете в Агенцията по заетостта. Тогава ще ви осигурят и обезщетят!
  Успех!
 • Поправка моя грешка: не е Агензия по заетостта, а Инспекция по труда.
 • Здравейте,

  Не съм сигурен, че разбирам напълно ситуацията. Казвате, че имате изготвен трудов договор за изпитателен период, който не е подновен като постоянен.
  А имате ли документи, че този договор е прекратен?
  При сключване на договора предоставиха ли ви справка за регистрирането на договора в НАП?
  Когато се сключва трудов договор, клаузата за изпитване е само допълнение към основанието, на което се сключва договора. Ако договора не бъде прекратен по надлежния ред в срока за изпитване, при изтичането на този срок договора се смята за окончателно сключен.
  В случай, че работодателят ви не изпълнява задълженията си като такъв, можете да се обърнете към ИА - Главна инспекция по труда към Министерството на труда и социалната политика.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->