Мина Тенева Мина Тенева Потребител

Изтичане на срочен договор и преназначаване в друга фирмаНазначен съм на работа на срочен договор. Договорът изтича и работодателя иска да ме преназначи в друга фирма с нов срочен договор и отново на изпитатерен срок. Работата ми ще е на същото работно място без никаква промяна. Това се прави с цел да ме освободи когато той реши, по-най лесния за него начин.

Не искам да приемам това преназначаване, но имам ли избор? Моля дайте съвет, не знам какво да правя. Имам ли право да не приемам?Отговори

  • Здравейте,

    На първо място следва да прочетете внимателно основанието за сключване на трудовия договор. Дали е сключен като срочен трудов договор или е сключен за неопределено време. Кое точно основание от Кодекса на труда е посочено в договора, кой точно член и алинея.

    В общия случай - Когато работника или служителя продължи да работи 5 или повече работни дни, след изтичането на уговорения в срочния трудов договор срок и без писменото възражение на работодателя, срочния трудов договор се превръща в безсрочен такъв.

    Във вашия случай, ако не приемете назначението в друга фирма ще загубите работата си. Ако пък приемете съществува риск да ви уволнят, когато работодателят ви пожелае. При така изложената фактическа обстановка, сте поставен в едно изключително неудобно и несигурно положение.
    Трудно ми е да ви дам съвет, без да знаем конкретно съдържанието на трудовия ви договор.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->