Анастас Контев Анастас Контев Потребител

Работа на повече от едно мястоМоже ли учител по западен език, назначен на половин щатно място (т.е. 10 учебни часа седмична заетост), да работи и на друго място по трудов договор и ако да, какви ограничения има?

БлагодаряОтговори

 • Здравейте,

  Няма пречка едно лице да работи на повече от едно място. Можете да сключите договор за допълнителен труд при друг работодател (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния ви трудов договор при основния работодател.
  Разбира се, когато работите при двама работодатели следва да се спазват законно-установените норми на между-дневна и седмична почивка.
  Между-дневната почивка не може да бъде по-малка от 12 часа. А при петдневна работна седмица седмичната почивка е в размер на два последователни дни единият от които е неделя. В общия случай трябва да ви се осигури най-малко 48 часа непрекъсната седмична почивка.
  Също трябва да обърнете внимание на това, че максималната продължителност на работното време по трудов договор за допълнителен труд заедно с продължителността на работното време по основния трудов договор при подневно изчисляване не може да бъде повече от:
  1. 40 часа седмично - за ненавършилите 18-годишна възраст работници и служители
  2. 48 часа седмично - за другите работници и служители.
  При изричното им писмено съгласие от ваша страна ще можете да работите и повече от 48 часа за период не по-дълъг от 4 месеца.

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->