Iliana Georgoeva Iliana Georgoeva Потребител

Дисциплинарно уволнение по време на майчинствоЗдравейте!

Интересува ме могат ли да ме уволнят дисциплинарно от магазина, в който работя, по време на майчинство?

Като клиент на магазина "грубо наруших правилата за вътрешен ред, нанасяйки материални щети на магазина". Уточнявам че съм в отпуск по майчинство и нарушението съм извършила като КЛИЕНТ на магазина. И ако все пак могат да ме уволнят, какво се случва с останалия период в който съм по майчинство?

Моля ви за бърз отговор! Благодаря за отделеното време!Отговори

 • Здравейте,

  За да се наложи дисциплинарно наказание трябва да имаме действително нарушение на трудовата дисциплина. Дали вашето деяние е дисциплинарно нарушение, при положение, че сте в законно-установен отпуск по майчинство и не сте на работа, може да се реши от съда.
  Трябва да имате предвид, че като майка на дете до 3 години се ползвате със закрила при уволнение. Работодателят ви може да ви уволни дисциплинарно само с разрешение от инспекция по труда.
  Въпреки закрилата, ако все пак ви уволнят дисциплинарно можете да потърсите правата си по съдебен ред.
  Относно майчинството - За периода до 410-ия ден дори да ви уволнят ще продължите да получавате обезщетението за отглеждане на дете. След изтичането на 410-те дни обаче, няма да имате право на обезщетение за отглеждане на дете до навършване на две-годишната му възраст.
 • Благодаря за бързия отговор!
  Само ако може още малко помощ, какво се случва с натрупания по време на майчинството ми платен отпуск? Изплаща ли се или се задържа от работодателя?
 • Здравейте отново,

  в Кодекса на труда има абсолютна забрана за парично компенсиране на неизползвания платен годишен отпуск. Същия се заплаща в пари само и единствено при прекратяване на право-отношението.
  Изплащането на отпуска при уволнение става по реда на чл. 224 от Кодекса на труда и е задължително за изпълнение независимо от основанието за прекратяването.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->