Снежана Атанасова Снежана Атанасова ресурсен учител

Платен отпуск след майчинствоЗдравейте. Всъщност въпросите ми са 2.

1. По време на бременността бях в болнични - полага ли ми се платен отпуск за това време и може ли да си взема накуп отпуските за 3-те години (1 болнични и 2 майчинство)?

2. Счетоводителите от фирмата ми казаха че трябва да заработя 10 дни преди да си пусна отпуската. В същото време, всичките ми познати майки не са работили, а веднага след майчинството си взимат отпуската - кое е правилното.

Много благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    Редно е натрупания от майката отпуск да се ползва веднага след отпадане на причината за неползването му. В противен случай има риск да загубите право на отпуск, за който е изтекъл давностния срок.
    Още нещо, никъде в нормативната уредба не съм срещал изискване за отработване на най-малко 10 дни след връщане от майчинство, за да можете да ползвате натрупания през майчинството платен годишен отпуск.
  • Благодаря за бързия и компетентен отгвор.Това за заработването на 10-те дни -споменаха нещо за актуализация на заплатата а в същото време няма промяна в размера на заплатата-нищо не разбирам...Благодаря и лек ден
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->