Гергана Рачкова Гергана Рачкова Ms AN Счетоводител

Прекратяване на трудовото правоотношениеЗдравейте! Въпросът ми е следния:

Работя в частна фирма като продавач-консултант вече 1г. и 3м. Преди няколко дни ми връчиха предизвестие за прекратяваяне на трудовия договор по желание на работодателя на основание чл.328 от КТ. За тази година съм си ползвала годишния отпуск.

Искам да знам след изтичане срока на предизвестието имам ли право на някакво обезщетение и в какъв размер? И също така имам ли право на борса и колко месеца?

Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  От въпроса ви не става ясно какво е точното основание за прекратяване. Чл. 328 от Кодекса на труда има не едно основания и всяко е самостоятелно и носи някакви последствия както за работника така и за работодателя.
  В общия случай, ще имате право на обезщетение за безработица, в зависимост от основанието за прекратяване, продължителността на трудовия ви стаж и това дали сте ползвали обезщетение за безработица в предходните години.
  Отново в зависимост от основанието за прекратяване ще се определи дали имате право на обезщетение за оставане без работа, което ще ви изплати работодателят ви.
 • Основанието за прекратяване на трудовия ми договор е намаляне обема на работа.Трудовият ми стаж е над 10г. Обещетение за безработица ползвах през 2011г.,когато бях съкратена от предната ми работа само 2м. и го прекратих тъй като започнах работа във фирмата,която работя и до момената.В предизвестието ми не е писано нито точка,нито алинея,само чл.328.В този случай какви са правата ми и имам ли право на платена борса и обещетение от работодателя? Предварително благодаря!
 • Здравейте,

  Да, ще имате право на обезщетение за безработица "от борсата". Както казах, периода и размера ще се определят от НОИ според трудовия ви стаж и това дали сте ползвали друго обезщетение в последните години.
  При прекратяване на договора поради намаляване обема на работата имате право и на обезщетение от работодателя си, за времето в което сте останали без работа, но за не повече от един месец. В заповедта за прекратяване трябва да е посочено точното основание на прекратяването (чл, ал, т. от КТ). В противен случай може да се сметне, че заповедта е незаконосъобразна.
 • здравеите. имам вапрос сварзан с правото ми на борса. преди две години и осем месеца ме сакратиха и имах право само на четири месеца обещетение, защото нямах три години от предната ми борса. сега ми сакращават пак, как ще ми се отразят тези четири месеца или пак ще получа обещетение четири месеца?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->