Сава Иванов Сава Иванов Търговец

Отчитане на командировкаДобър ден!

От скоро се занимавам с подобни неща и още не са ми много ясни, затова моля за помощ.

Имаме шофьор на ненормиран работен ден, работно време 8 часа, от понеделник до петък. В събота го пращаме на командировка.

Как трябва да се отчете тази командировка? Въобще имаме ли право да го пращаме?

Благодаря за вниманието!Отговори

 • Здравейте,

  Моето мнение е, че ненормирания работен ден може да се използва в други случаи, когато предварително се знае, че ще имаме повече работа от обикновено, и за този период работниците и служителите ще трябва да извършват по-голям обем работа.
  Работник или служител, който е назначен на длъжност шофьор, може да работи при условията на сумирано изчисляване на работното време (СИРВ), според графика за превози на фирмата. В такъв случай лицето ще работи по предварително изготвен график и може да се случи така, че да работи в Събота и Неделя но да почива в Понеделник и Вторник. При условията на СИРВ това е нормално.

  Не разбрах какво имате предвид отчитането на командировката, за счетоводно отчитане на командировка ли става дума?
 • Здравейте.

  Благодаря за отговора.
  Въпросът е във форма 76 командировката как се отбелязва- като работен или почивен ден.Според мен е като работен ден,но в такъв случай ако имаме 23 работни дни в месеца,въросният шофьор ще работи 24.Трябва ли да го компенсираме този човек с почивка да кажем в Понеделник?

 • Здравейте,

  Да, на практика във форма 76 този ден трябва да се посочи като работен, какъвто е в действителност. В случай, че по форма 76 се получи отработено в повече ще трябва да компенсирате лицето с по-голяма почивка в отчетния период.
 • Ясно.Много благодаря :)
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗС

-->