Потребител

Платен годишен отпускЗдравейте, искам да попитам следното:

От миналата 2011 имам неизползвани 5 дни полагаем годишен отпуск. Току що ми споменаха, че давностният им срок е изтекъл и нямам право на ползване. Това редно ли е или са прави в случая?

И още нещо - в платения 20-дневен годишен отпуск влизат ли съботите и неделите, без значение дали на мястото се работи и в почивните дни?Отговори

  • Здравейте,

    Давностния срок за неизползвания платен годишен отпуск е две години и започва да тече от началото на годината следваща годината, за която се полага.
    Тоест за отпуск полагащ се за 2011 година давностния срок ще започне да тече от 01.01.2012 година и ще изтече на 31.12.2013 година.

    Платения годишен отпуск не може да бъде в размер по-малък от 20 работни дни за една календарна година. Отпуска се ползва в работни дни. Ако въпросът ви е дали можете да ползвате платен отпуск в Събота или Неделя, да можете да ползвате платен годишен отпуск в тези дни, стига те да са работни за вас.
    Дали тези дни са работни за вас следва да прегледате трудовия си договор, в него трябва да е записано работното ви време и и работната седмица.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->