Росица Давидкова Росица Давидкова счетоводител

Обещетения за бременост и майчински при самоосигуряващи сеЗдравейте. Аз и сестра ми имаме фирма, която вече не извършва дейност. Двете сме съдружници, тя е в майчински от година, а на мен ми предстой да изляза в болничен преди раждане скоро. Интересува ме може ли да "замразим" фирмата без да губим право си на обещетение?


Отговори

 • Здравейте,

  Обезщетението за бременност и раждане се изплаща по издадени от здравните органи болнични листове. Това обезщетение се ползва за срок от 135 календарни дни 45 от които са преди раждането. За остатъка от 135 до 410 дни се ползва обезщетение на основание подадено заявление-декларация.
  След изтичането на 410 дни майката има право да ползва обезщетение за отглеждане на дете до навършване на 2 години на детето.

  Сега на въпроса - за 135-те дни дружеството трябва да е действащо и да сте декларирали, че се осигурявате за фонд Общо заболяване и майчинство.
  След започване на ползването на обезщетението за разликата от 135 до 410 дни можете да спрете да извършване на дейност.
  След спирането на дейност на дружеството ще трябва да подадете и декларация за прекъсване на самоосигуряването.
  При прекъсване на самоосигуряването обаче има вероятност да загубите правата си за ползване на обезщетението за отглеждане на дете до навършване на 2 години.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->