Veselina Dimitrova Veselina Dimitrova Потребител

Курс на долара спрямо фактура от чуждестранен контрагентМоже ли да попитам моля, по какъв курс на долара се заприхождава стока от внос с Митническа Декларация:

1.по курс от датата на Митн. декл.
2.по курс от датата на фактурата
3.по курс от датата на пристигане на стоката
4.по курс от датата на прехвърляне на собствеността

и има ли значение дали стоката е с вид на доставка FOB, CIF, CIP, DDP и т.н. и ако да, как е правилно да се осчетоводи, с коя дата?


Ако имаме Митническа декларация за внос на стоки от края на месец юли може ли да я осчетоводим с дата август?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте, Стоките при внос се осчетоводяват по курса от датата на Митническата декларация. / Това е обявения от АМ курс за периода /.
  Не е необходима да променяте датата на осчетоводяване на ЕАД .
 • Здравейте,


  Митническа декларация се осчетоводява по курса от датата на Митническата декларация. Имайте впредвит, че ако фактурата е с различна дата от митническата декларация и курсът на валутата е различен за двете дати, ще се формира и курсова разлика. Курсова разлика ще е се формира и към деня на плащане, ако курсът е различен от този на фактурата и митническата декларация.

  Относно осчетоводяването на митническа декларация от края на Юли и осчетоводяване с дата Август нямате право да променяте датата на митническата декларация тя си остава Юли.В този случай избирате данъчен период Август и осчетоводявате митническата декларация с дата Юли.Също така имайте впредвид, че имате право на приспадане на данъчен кредит за данъчния период, през който е възникнало това право, или в един от следващите 12 данъчни периода.

  Аргументи: чл.72 от ЗДДС.

  Поздрави,
  Адриян Велчев

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->