Stefan Dimitrov Stefan Dimitrov Потребител

Осигуряване на управител на ЕООД, който е гражданин на ЕСЗдравейте, имам следния въпрос:

Гражданин на ЕС (Гърция) е собственик и съответно управител на ЕООД, наскоро регистрирано у нас.

Не получава възнаграждение от дружеството. Предмета на дейност е търговия на едро с промишлени стоки. В самото начало само тристранни операции, сега вече и складова база.

Лицето няма документ за временно или постоянно пребиваване у нас. Идва 3-4 дни в месеца.

Следва ли да се осигурява социално и здравно в Бг ? И ако да - как ?Благодаря Ви предварително !Поздрави


Отговори

  • Здравейте,

    Моля да имате предвид, че за да се определи дали лицето следва да се осигурява в България трябва първо да се определи кое е приложимото законодателство за това лице. Напомням, че компетентна институция по определяне на приложимо законодателство е Национална агенция по приходите.
    Бихме могли да ви дадем становище относно приложимото законодателство и дали лицето ще трябва да се осигурява в България при положение, че ни предоставите по-подробна информация. За целта трябва да се направи по-задълбочено проучване на конкретния случай и да се вземат предвид регламентите за социална сигурност в рамките на европейската общност.
  • Здравейте, мен също ме интересува как стои въпросо с осигуряването на управител-гражданин на ЕС, при положение че живее постоянно в България. Нямам информация дали има удостоверение за постоянно пребиваване в страната, знам само че от 8 години живее тук и би желал да започне осъществяване на търговска дейност. До момента не е развивал такава. Издаден му е ЛНЧ от НАП.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->