Татяна Нейкова Татяна Нейкова Потребител

Уволнение при първо провинениеМоже ли работодателят да наложи директно наказанието "Уволнение", ако на работникът или служителят не са му били наложени другите "по- леки" наказания - "Забележка" и "Предупреждение за уволнение"? Сиреч, това да се смята за първо и последно наказание?

Благодаря!Отговори

  • Не давате достатъчно информация, това за което говорите е са дисциплинарните наказания, те се налагат при определени условия. Ето какво е записано в закона:
    Дисциплинарно уволнение – чл.188, т.3 КТ- Има много съществена лична и имуществена последица – прекратяване на ТрПО едностранно. Работникът/служителят се лишава от работа и трудово възнаграждение. Нещо повече – той дължи на работодателя си обезщетение в размер на едно брутно трудово възнаграждение, тъй като внезапно го е лишил от работна сила. Работникът/служителят обаче запазва правото си на обезщетение за безработица в минималния му размер.
    При Вас такъв ли е случаят?
  • Здравейте,

    Да, може да се наложи директно най-тежкото дисциплинарно наказание а именно Уволнение. Това може да стане в хипотезата единствено на неявяване на работа в два или повече последователни работни дни.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->