Ivet Balabanova Ivet Balabanova Ekspert

Прекратяване на трудов договор без уведомяване на служителяНазначена съм на pабота по чл. 67 ал.1 т.1 във връзка с чл.70 ал.1 за неопределено време със срок на изпитание, уговорен в полза на работадателя считано от 16,01,2012 до 16,07,2012 г.

Как мога да получа яснота дали договора ми е прекратен или не? Ако е прекратен трябва ли да бъда уведомена? От страна на работодателя ми нямам никаква яснота. Аз все още ходя редовно на работа.

Благодаря предварително!Отговори

  • При назначението си сте сключили трудов договор на основание чл.67, т.1 от Кодекса на труда ( за неопределено време) във връзка с чл.70, ал.1 ( със срок на изпитване 6 месеца, уговорен в полза на работодателя). Това означава, че в периода на изпитателния срок работодателя може да прекрати договора във всеки един момент без да дължи предизвестие на работника. След като изтекат шесте месеца изпитателен срок, работодателят Ви не Ви е уведомил, че не желае прекратяване на трудовия договор и вие продължавате да ходите редовно на работа значи, че договорът Ви е действащ и е постоянен. Във всички случай за всяко прекратяване на трудов договор без значение по каква причина и по чия инициатива, трябва да има писменно уведомяване на отсрещната страна и трябва да има подписана и от двете страни заповед за прекратяване на трудов договор. След като нито сте уведомена, нито сте подписвали заповед за прекратяване на трудовия ви договор и продължавате да ходите на работа, то трябва за считате, че все още работите по постоянен трудов договор.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->