Иглика Накова Иглика Накова упрaвител

Данък дивидент във ФинландияЗдравейте,

Български гражданин съм – с местожителство и месторабота България. Чрез банка посредник закупих акции от Финландската борса. При изплащането на дивидент ми бе удържан 30% данък печалба във Финландия.

Мога ли да възстановя вече удържания данък от България и каква декларация да подам за да избегна занапред удържането му и при евентуална продажба на акциите с печалба?

Благодаря Ви предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Удържаният Ви във Финландия данък не е данък печалба, а някаква форма на окончателен данък (данък при източника) при изплащане на доходи от финландска фирма на чуждестранно (за Финландия) лице, каквото сте Вие. Данък печалба вече е бил платен още към момента на реализиране на печалбите, т.е. още преди разпределянето на дивиденти.

  Съгласно СИДДО между България и Финландия размерът на този окончателен данък не може да е по-голям от 10%. Това, което Ви е удържано в горница, можете да си поискате за възстановяване от финландската данъчна служба съгласно техните процедури. България и в частност НАП нямат никакво отношение към този въпрос.

  Със сигурност ще Ви бъде необходимо за сега и в бъдеще Удостоверение, че сте българско местно лице за данъчни цели, което се издава от НАП. Вероятно и други документи по местното законодателство, но за тях трябва да се информирате от местната администрация.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със СИДДО

-->