Даниела Иванова Даниела Иванова Потребител

Дисциплинарно уволнениеСлед подаване на молба за напускане по лични причини, не желаеха да ми я подпишат. На другия ден отидох на работа, но пак нищо. Не ходя на работа. Сега ме заплашват, че ще ме уволнят дисциплинарно, поради неявяване на работа. Пращат ми писма по пощата. Какви са ми правата?Отговори

  • Здравейте,

    Прекратяването на трудовия договор от работника или служителя може да стане със спазване на предизвестието предвидено в трудовия договор. Във вашия случай е трябвало да подадете предизвестие за прекратяване на договора до работодателя си. Работодателят е длъжен да го приеме.
    Работодателят ви не е длъжен да се съгласи да прекрати договора ви в случай, че сте подали молба за прекратяване по взаимно съгласие. В този случай обаче той е длъжен да я приеме и да даде становище по не в 7 дневен срок. Липсата на отговор в предвидения срок означава, че предложението не е прието.
    Цялото това разменяне на документи между вас и работодателят ви не ви освобождава от задълженията ви по трудовото правоотношение. В тази връзка считам, че работодателят ви ще има пълното право да ви уволни дисциплинарно с основание неявяване на работа.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->