Антония Паунова Антония Паунова Потребител

Отчитане на продажби чрез ваучериЕООД регистрирано по ЗДДС сключва договор с Грабо ООД за продажба на стоки, чрез сайта на Грабо (съгл. договора той е наемодател). Закупените стоки с ваучери се плащат на Грабо ООД от частни лица. Tой по договор задържа % за себе си (за тази сума издава фактура на ЕООД) и остатъка превежда по банкова сметка на ЕООД.

ЕООД следва да издаде за цялата сума на продадените стоки с ваучери фактура - на "частни лица "с дата до 5 дни от получаване на плащането по банковата си сметка от Грабо ООД (приключване на сделката в сайта) или следва да издаде фактура на всяко "частно лице" за закупените от него стоки - съгласно опис получен от Грабо ООД и дата -датата на покупка от лицето?

Как следва да се процедира съгл. ЗДДС, и ако информацията се получи след приключване на отчетният период за подаване на СД по ЗДДС -няма ли нарушение?

Смятате ли, че най-добре е да се фактурира стоката (купена с ваучер) в момента на предаване на купувача, независимо от това, че може да последва връщане в по-късен период?

Как е най-правилно да се издават първичните документи-фактури (вид и дата) от ЕООД и от Грабо ООД?Отговори

 • Здравейте,

  Коректното данъчно третиране зависи от конкретните договорни условия на взаимоотношенията Ви с посредника. Ако желаете, можете да ни предоставите по-подробна информация, за да вземем по-пълно отношение.

  Иначе най-общо мога да кажа, че не сте задължени да издавате фактура за всеки един клиент. Можете да документирате всичките си продажби към частни лица само с отчета за продажби.

  Трябва да внимавате с периода на отчитане и издаване на фактури (отчет за продажбите), тъй като, ако пропуснете отчетния период, подлежите на административна санкция.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->